Tři čtrvtě + park : 3/4+1

2023 / URBANISTICKÁ SOUTĚŽ / V AUTORSKÉ SPOLUPRÁCI S KRAJINÁŘSKÝMI ARCHITEKTY MARTINOU HAVLOVOU A RADKEM PROKEŠEM

Zadáním mezinárodní urbanistické soutěže bylo v Trnavě vytvořit novou čtvrť pro 20 tisíc obyvatel a 40 hektarový celoměstský park.

Masterplan

Základní principy návrhu:

1. Připravujeme podmínky pro vznik komunit – členíme strukturu do 3 čtvrtí po ~6 tis. obyvatelích, přizpůsobujeme měřítko a členění zástavby.

2. Ulice jako místa, ne jako koridory. Děláme-li ulice pro pěší, vypadají jinak, než ulice jen pro auta.

3. Město krátkých vzdáleností, i vertikálně. Maximálně 15 minut, maximálně 3 patra.

4. Tvoříme komplexní město umožňující protiklady i ambivalenci: formální-neformální, veřejné-intimní, komunitní-individuální.

5. Doplňujeme jiný typ městské struktury -> podporujeme pestrost v rámci celé Trnavy.

6. Tvoříme městský park – ohraničený zástavbou, v docházkové blízkosti centra.

Situace širších vztahů

ZELENÁ OSA: Zelená osa propojuje hlavní prvky městské zeleně s nově rekultivovanými částmi okolní krajiny. Nový návrh ji dotváří, propojuje a umisťuje na ni hlavní městský park.

UZAVŘENÁ MĚSTSKÁ OSA: Uzavřená městská osa začíná u nádraží, spojuje významné městské stavby a pro zachování jejího vnitroměstského charkateru je kompozičně (nikoliv provozně) zakončena v řešeném území.

VÝCHODO-ZÁPADNÍ STŘEDOVÁ OSA: Východo-západní středová městská osa a její zakončení v nové zástavbě.

PROSTŘEDNÍ MĚSTSKÝ OKRUH: Dokončení neformálního prostředního městského okruhu v řešeném území.

a) vyhlídkový kopec b) komunitní sad c) osa k vodojemu d) návěje e) centrální palouk f) vodní plochy (zatěsnění dna) g) vyhlídka na návěji h) vinohrad i) sad j) motýlí louka k) přírodní sportoviště l) přechodové porosty m) vybavenost parku n) plocha pro větší akce o) okruh p) tůně a mokřady q) komunitní zahrada r) sportovní hala

Navržený park se stane zeleným srdcem Trnavy a zázemím pro celoměstské aktivity. Park je místem pro setkávání, pořádání akcí, trávení volného času, her dětí, sportu nebo komunitního zahradničení. Vizuální podoba parku vychází u fenoménů krajiny západního Slovenska. Pomocí návějí vzniká jemně rozvlněná krajina s vyhlídkovým místem nad loukami, sady, vinohradem a partiemi borového lesa. Naprostá většina vody, která dopadne v nově navržených čtvrtích, bude použita na zálivku městské zeleně. Proto a i s ohledem na místní podloží volíme do parku omezené množství vodních ploch (foliové dno s krytím), které budou tvořit vlhčí mikroklimatické ostrovy v rámci parku. V parku je třeba dobře rozvrhnout managementové úrovně správy jednotlivých ploch, kdy bude park rozdělen do spektra zón od reprezentativních částí po části přírodní až s charakterem řízené sukcese podpořené výsadbou stromů. Park bude zakládán s ohledem na klimatickou změnu na základě klimatických modelů do roku 2050.